Zoekresultaat voor ''
Een draaistroommotor koop je eenvoudig in onze Portal. Hier selecteer je op merken zoals Omron, Rotor, Siemens, Schneider Electric en hun series en navigeer je gemakkelijk via onze filter- en vergelijkingstools. Bekijk ook regelmatig onze nieuwsartikelen om op de hoogte te blijven van alle innovaties van onze leveranciers op het gebied van draaistroommotoren en aandrijftechniek.
Meer informatieDe unieke werking van draaistroommotoren
Een draaistroommotor is anders dan andere elektromotoren vanwege de manier waarop stroom wordt toegepast op de spoelen in de motor. Draaistroommotoren draaien namelijk op driefasige wisselstroomvoeding. In plaats van een enkele wisselstroombron te gebruiken, zoals bij een eenfasige motor, heeft de draaistroommotor drie afzonderlijke stroombronnen die met tussenpozen verschoven zijn. Hiermee creëer je een soepele en efficiënte rotatie van de motoren. Dit biedt bovendien betere prestaties bij zwaardere belastingen.
Asynchrone draaistroommotoren
Een asynchrone draaistroommotor, ook wel inductiemotor genoemd, is een specifiek subtype van draaistroommotoren. Waarin een asynchrone draaimotor anders is dan de draaistroommotor, heeft te maken met de rotatie. De rotor van een asynchrone draaimotor loopt niet direct synchroon met het roterende magnetische veld in de stator. De rotorsnelheid loopt iets achter op de frequentie van de toegevoegde wisselstroom. Het ontbreken van directe synchronisatie maakt dat de asynchrone draaistroommotor robuust en geschikt is voor diverse toepassingen in industriële omgevingen. Welk type motor je nodig hebt, hangt af van de specifieke eisen van de toepassing, de belasting en efficiëntievereisten. Ook spelen de kostenoverwegingen een rol.
Draaistroommotoren aansluiten
Voor betrokkenen bij aandrijftechniek en de installatie van machines, apparatuur of industriële systemen is het cruciaal om te weten hoe draaistroommotoren worden aangesloten. Op die manier garandeer je een veilige en efficiënte werking. Wanneer er sprake is van een reparatie kan het bovendien nodig zijn om de draaistroommotor los te koppelen en weer aan te sluiten.
Bij de aansluiting kun je rekening houden met onder andere:
- De fasevolgorde: een omgekeerde draairichting voorkom je door te controleren of de fasen correct zijn aangesloten volgens de specificaties van de motor.
- De stroomvoorziening: belangrijk is om te controleren of de frequentie van de draaistroommotor overeenkomt met de nominale spanning. Hiermee voorkom je foutieve spanning.
- Isolatieweerstand: door de isolatieweerstand te meten, zorg je ervoor dat de motor en de bekabeling goed geïsoleerd zijn. Wanneer de isolatieweerstand te laag is, kan dit zorgen voor problemen.
- Bescherming tegen overbelasting: neem beschermingsmaatregelen tegen overbelasting door onder andere thermische beveiliging te implementeren.
- Draairichting: de draairichting moet overeenkomen met de vereisten van de toepassing. Daarom is het belangrijk om de draairichting van de motor te verifiëren. Veelvoorkomend is dat de draairichting met de klok mee gaat.
Met onze specialistische kennis op het gebied van aandrijftechniek, denken we graag met je mee over onder andere een efficiënte en veilige aansluiting van de door jou gekozen draaistroommotor. Neem contact op via 0314-375300 of mail naar verkoop@vanegmond.nl.