Zoekresultaat voor ''
Elektrische installaties moeten voldoen aan specifieke EMC-normen om elektromagnetische storingen tegen te gaan en om de impact van deze storingen op andere apparaten te minimaliseren. Om aan deze normen te voldoen, wordt een EMC filter veelal gebruikt in de aandrijftechniek, zoals bij industriële machines waar elektromagnetische compatibiliteit belangrijk is.
Meer informatieEen EMC filter vermindert elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie interferentie (RFI) in elektronische apparatuur of systemen. Het zorgt er niet alleen voor dat wordt voldaan aan wettelijke normen, maar het draagt ook bij aan de betrouwbaarheid en een goed werkend elektronisch systeem. Deze apparaten worden vaak gebruikt in combinatie met frequentieregelaars, om zo de EMI die wordt gegenereerd door de schakelende elektronica van de frequentieregelaar te verminderen.
Common-mode filters en differential-mode filters
EMC filters kunnen interferentie tegengaan in zowel common-mode configuraties als differential mode configuraties. Waar de storing zich bij common-mode voordoet op alle geleiders ten opzichte van de aarde, bevindt de storing in de differential-mode zich tussen geleiders.
Voor beide modi bestaan filters die ervoor zorgen dat de storing de rest van het systeem niet binnendringt:
- Common-mode filters: wanneer er sprake is van common-mode interferentie, bieden deze filters een hoog impedantiepad voor de storing, waardoor deze wordt afgeleid naar aarde of een ander referentiepunt.
- Differential-mode filters: deze filter werkt met een laag impendantiepad voor differentiële storing, waardoor deze wordt weggeleid van gevoelige apparatuur
Het type filter dat je kiest is afhankelijk van het type storing waartegen je het systeem beschermt. Het is belangrijk om vooraf te identificeren met welk type storing je te maken hebt. Onze productspecialisten spelen hierin graag een adviserende rol.
EMC filter kopen: hier moet je op letten
Naast het identificeren van de type EMC storing, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je een EMC filter koopt:
- Frequentiebereik: stel het frequentiebereik van de storingen vast waartegen bescherming nodig is. Het EMC filter moet effectief zijn binnen dit bereik. Het voordeel is dat emc filters vaak ontworpen zijn voor specifieke frequentiebanden.
- Omgevingscondities: denk goed na over de plek waar je het emc-filter plaatst. Sommige omgevingen hebben uitdagingen zoals temperatuur, vochtigheid en trillingen. Kies een EMC filter dat bestand is tegen deze condities.
- Installatie en ruimtevereisten: controleer daarnaast of het EMC filter past in de ruimte die beschikbaar is in het elektrische paneel of in de behuizing. Voor een optimale werking is het belangrijk dat de installatie compatibel is met systeemontwerp.
- Weerstand tegen overbelasting: het is belangrijk dat het filter de piekstromen en overspanningen weerstaat, zonder dat het ten koste gaat van de prestaties.
EMC filter versus netontstoorfilters
Als je zoekt naar manieren om de EMI te verminderen, zul je zowel EMC filters als netontstoorfilters tegenkomen. Ondanks dat beide apparaten hetzelfde doel hebben, verschillen ze in het toepassingsgebied. Waar een netontstoorfilter zich specifiek richt op het filteren van storingen in de voeding van elektronische apparaten, heeft een EMC filter een bredere toepassing. Deze is gericht op het verminderen van de EMI op zowel voedingslijnen als signaalpaden, om zo te voldoen aan de elektromagnetische compatibiliteitsnormen. In sommige gevallen kan een netontstoorfilter deel uitmaken van een breder EMC-filteringsysteem om een algehele elektromagnetische compatibiliteit te waarborgen.